De aanschaf van een hond

In Nederland leven bijna 2 miljoen honden, waarvan de meeste als huisdier. Een hond is een geweldig dier en zal u veel liefde en gezelschap geven. Andersom zult u dit ook aan uw hond moeten teruggeven. Het is daarom belangrijk om vooraf goed na te denken en informatie te verzamelen over de aanschaf van een hond. Er zijn een aantal vragen die u zichzelf kunt stellen:

 

√  Heb ik voldoende ruimte voor een hond?
√  Heb ik voldoende tijd voor een hond?
√  Wat voor hond wil ik?
√  Heb ik voldoende geld voor een hond?

 

Heb ik voldoende ruimte voor een hond?

Deze vraag is erg belangrijk want iedere hond heeft ruimte nodig. Een Labrador op een flat is geen verstandige keuze. Een kleine hond heeft uiteraard minder ruimte nodig dan een grote hond, maar kijk altijd of er genoeg ruimte is voor uw hond om te lopen, te spelen en te rusten. Het is fijn als uw hond een eigen plek heeft om te slapen, zoals een mand, kussen of bench. Honden zijn van nature groepsdieren en daarom is het van belang ze in huis te laten leven. Sommige rassen kunt u ook in een ruime kennel in de tuin houden met nachthok, maar alleen met meerdere honden bij elkaar. Uiteraard moeten ook deze honden dagelijks uit de kennel komen voor aandacht, beweging en liefde.

Heb ik voldoende tijd voor een hond?

Tijd is iets waarvan we vaak een tekort lijken te hebben, maar het is essentieel voor een hond. Een hond heeft beweging nodig en zal zeker drie tot vier keer per dag uitgelaten moeten worden, ook als het regent! Afhankelijk van het ras van de hond en de persoonlijke behoefte kan de tijd hiervan variëren. Verder heeft een hond ook behoefte om te spelen. Sommige honden spelen heerlijk in hun eentje, maar de meeste vinden het toch echt leuker als u meedoet! Veel mensen kiezen voor de aanschaf van een puppy. Dit is in het begin erg tijdrovend in verband met zindelijkheidstraining en de opvoeding, maar heeft als voordeel dat u uw hond op uw eigen manier kunt opvoeden.


Wat voor hond wil ik?

Het is belangrijk om vooraf goed na te denken over het type hond u wilt aanschaffen. Rassen kunnen onderling ontzettend verschillen qua karakter, uiterlijk, formaat en levensbehoefte. Als u graag lange wandelingen in het bos wilt gaan maken dan is het niet handig om een Engelse Bulldog aan te schaffen die over het algemeen geen goede conditie heeft. Er bestaan meer dan 340 hondenrassen die zijn ingedeeld in tien rasgroepen, grotendeels gebaseerd op het doel waarvoor ze gefokt zijn. Er is bijvoorbeeld een groep Gezelschapshonden en Retrievers en Waterhonden. Laat u goed informeren over het type hond welke u in gedachte heeft zodat jullie samen veel plezier kunnen hebben.

Schaf uw hond alleen aan bij een goede fokker waarmee u via een rasvereniging in contact kunt komen. Wij adviseren u bij de aanschaf af te spreken dat de hond eerst naar de dierenarts gaat ter controle. Wij kunnen beoordelen of de hond gezond is, wat u veel kosten en verdriet kan besparen.

 

In Nederland zitten ook veel leuke honden in het asiel. Het voordeel is dat er over deze honden vaak veel bekend is over hun gedrag en levensbehoefte. Daarnaast zijn de kosten van de aanschaf aanzienlijk lager en geeft u een asieldier een thuis. Op www.ikzoekbaas.dierenbescherming.nl kunt u de honden zien die op zoek zijn naar een baasje.

Heb ik voldoende geld voor een hond?

De aanschaf van een hond kan qua prijs variëren. Een rashond met stamboek kost al gauw tussen de 600 en 1200 euro. Echter een kruising of een hond uit het asiel is aanzienlijk goedkoper. Denk bij de aanschaf ook aan alle benodigdheden, zoals een mand, speeltje, drink- en eetbak en meer. Hier kunt u rekening houden met ongeveer 250 euro. De maandelijkse kosten hangen sterk af van het type hond. Deze kosten omvatten voeding, maar ook de jaarlijkse vaccinatie en gezondheidscheck van uw hond.

 

Het is mogelijk om uw hond te verzekeren. Bij ziekte kan dit u enorm veel geld besparen. Kijk op www.verzekerjehuisdier.nl voor meer informatie.

 

Advies van de dierenarts uit Hoogezand

Uiteraard kunt u altijd contact opnemen met Dierenkliniek Hoogezand uit Hoogezand voor advies. U kunt ons bellen via 0598 397162 of hieronder een afspraak maken. Wij helpen u graag zodat u de juiste hond kunt kiezen.

Maak nu een afspraak bij Dierenkliniek Hoogezand

Heeft u vragen of heeft uw huisdier klachten? Wilt u meer informatie over bijvoorbeeld een bepaalde ziekte? Neem dan gerust telefonisch contact op met Dierenkliniek Hoogezand op telefoonnummer 0598 397162.


Maak afspraak