Alles over de aanschaf van een kat


Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft een kat en daarmee is de kat één van de populairste huisdieren. Katten zijn echte gezelschapsdieren, geven veel liefde en hebben een positieve invloed op de gezondheid van de mens. Het houden van een kat brengt uiteraard wel verantwoordelijkheden met zich mee. Daarom is het van belang onderstaande vragen te stellen voordat u een kat aanschaft.


√  Heb ik voldoende ruimte voor een kat?
√  Heb ik voldoende tijd voor een kat?
√  Wat voor een kat wil ik?
√  Heb ik voldoende geld voor een kat?

 

Heb ik voldoende ruimte voor een kat?

Een kat heeft de ruimte nodig om zijn natuurlijke gedrag te laten zien. Rennen, spelen en zijn territorium in de gaten houden zijn daar onderdelen van. Het is voor katten belangrijk om meerdere ruimtes ter beschikking te hebben. Zo kan de kat voldoende bewegen en op onderzoek uit gaan. Het is voor katten namelijk ook van belang dat ze voldoende prikkels krijgen en zo fysiek en mentaal actief blijven.

 

Katten zijn sociale dieren die bij voorkeur niet alleen gehouden worden. Indien u meerdere katten wilt aanschaffen is het wel van belang dat uw huis hier groot genoeg voor is. Niet alleen de dieren hebben genoeg ruimte nodig, maar denk hierbij ook aan het plaatsen van meerdere kattenbakken.

 

Heb ik voldoende tijd voor een kat?

Alhoewel een kat behoorlijk zelfstandig is, is het toch essentieel om voldoende tijd ter beschikking te hebben. Een kat heeft net als ieder ander dier behoefte aan liefde en aandacht en zal daarnaast graag met u spelen. Verder moet de kattenbak verschoond worden en heeft uw kat verzorging nodig. Denk hierbij aan vachtverzorging en voeding. Hoewel vaak het tegendeel wordt beweerd, kunt u uw kat absoluut dingen leren. Zo kunt u uw kat bijvoorbeeld leren niet aan een stoel te krabben. Deze training kost uiteraard tijd!

 

Wat voor een kat wil ik?

Katten verschillen onderling in ras, grootte, karakter, uiterlijk en gedrag. Bedenk vooraf wat voor een kat bij u past en hoeveel tijd u ter beschikking heeft. Er zijn langharige en kortharige rassen, waarbij de eerste meer vachtverzorging nodig hebben. Sommige rassen staan bekend om hun rustige karakter, terwijl andere juist speelser zijn. In totaal zijn er ongeveer 40 verschillende kattenrassen!


Wanneer u besloten heeft om een raskat aan te schaffen, adviseren wij u dit te doen bij een fokker met wie u via een rasvereniging in contact kunt komen. Het is verstandig om bij de aanschaf af te spreken dat uw kat eerst naar de dierenarts gaat ter controle.* Wij kunnen beoordelen of uw kat gezond is, wat u veel kosten en verdriet kan besparen. Vraag ook altijd na of uw kat ontwormd of ontvlooit is en wanneer dit voor het laatst gebeurd is.


In Nederland zitten ook veel leuke katten in het asiel. Het voordeel is dat er vaak veel bekend is over het gedrag en de levensbehoefte van deze katten. Daarnaast zijn de kosten van de aanschaf aanzienlijk lager en geeft u een asieldier een thuis. Op www.ikzoekbaas.nl kunt u de katten zien die op zoek zijn naar een baasje.

 

Heb ik voldoende geld voor een kat?

De aanschaf van een kat kan qua prijs variëren. Voor een raskat betaalt u een bedrag dat kan oplopen tot duizend euro (of zelfs meer). Een kat uit het asiel is echter aanzienlijk goedkoper: de kosten bedragen vaak enkele tientallen euro’s. Denk bij de aanschaf ook aan alle benodigdheden, zoals een mandje, een krabpaal, kattenbakken, eet- en drinkbakjes en speelgoed. De kosten zijn uiteraard afhankelijk van uw eigen smaak en keuze. De maandelijkse kosten hangen af van het type kat, maar liggen gemiddeld rond de veertig euro voor voeding, kattenbakvulling en dergelijke.

 

Het is mogelijk om uw kat te verzekeren. Bij ziekte kan dit u enorm veel geld besparen. Kijk op www.verzekerjehuisdier.nl voor meer informatie.

 

Advies van de beste dierenarts uit Hoogezand

Uiteraard kunt u altijd contact opnemen met Dierenkliniek Hoogezand uit Hoogezand voor advies. U kunt ons bellen op 0598 397162 of hieronder een afspraak maken.

Maak nu een afspraak bij Dierenkliniek Hoogezand

Heeft u vragen of heeft uw huisdier klachten? Wilt u meer informatie over bijvoorbeeld een bepaalde ziekte? Neem dan gerust telefonisch contact op met Dierenkliniek Hoogezand op telefoonnummer 0598 397162.


Maak afspraak