De aanschaf van een knaagdier

In Nederland zijn er ongeveer 600.000 kleine knaagdieren die als huisdier worden gehouden. Knaagdieren zijn ontzettend leuke dieren en kunnen goed gehouden worden. Bedenk vooraf wel goed of u voldoende tijd, ruimte en geld heeft voor de verzorging. Onderstaande vragen kunt u zichzelf stellen voordat u knaagdier aanschaft.

 

  • Heb ik voldoende ruimte voor een knaagdier?
  • Heb ik voldoende tijd voor een knaagdier?
  • Wat voor knaagdier wil ik?
  • Heb ik voldoende geld voor een knaagdier?


Heb ik voldoende ruimte voor een knaagdier?

Er zijn veel verschillende knaagdieren zoals cavia’s, gerbils en hamsters die ieder hun eigen ruimte nodig hebben. Knaagdieren worden gehouden in een binnenhok en het is van belang dat de natuurlijke omgeving zoveel mogelijk wordt nagebootst. Het hok is afhankelijk van het soort dier, een hamster is bijvoorbeeld gek op tunnels en heeft smallere tralies nodig anders piept hij er tussenuit. Voor cavia’s is het sociale contact heel belangrijk. Cavia’s kunnen bij voorkeur met meer tegelijk gehouden worden. Hamsters kunnen beter alleen leven vanwege hun solitaire gedrag.

Hoeveel ruimte u nodig heeft is dus geheel afhankelijk van het soort dier. Let er bij de aankoop van een hok wel goed op dat er voldoende ruimte is. Niet alle hokken die op de markt te vinden zijn, zijn ook geschikt en diervriendelijk!


Heb ik voldoende tijd voor een knaagdier?

Knaagdieren zijn gek op aandacht en spelen, zeker indien ze dit van jongs af aan gewend zijn. Kijk altijd goed wat uw dier nodig heeft. Daarnaast is er ook de dagelijkse verzorging; water en eten geven, eventueel borstelen en hok verschonen. Zeker als uw dier alleen zit, heeft hij meer aandacht nodig en dit zal meer tijd van u vragen.


Wat voor knaagdier wil ik?

Geen enkel knaagdier is hetzelfde. Bedenk daarom vooraf wat voor huisdier u zoekt. Hamsters slapen overdag veel en komen juist ’s nachts tot leven. Voor kinderen is dit bijvoorbeeld minder leuk dan een cavia die overdag gewoon wakker is. Ook de verzorging van ieder dier is verschillend.

Knaagdier aan bij een goede fokker of dierenspeciaalzaak. Indien gewenst kunt u bij de aanschaf afspreken dat het dier eerst naar de dierenarts gaat ter controle. Wij kunnen beoordelen of het dier gezond is, wat u veel kosten en verdriet kan besparen. In Nederland zitten ook leuke knaagdieren in het asiel te wachten op een baasje Het voordeel is dat er over deze dieren vaak veel bekend is over hun gedrag en levensbehoefte. Daarnaast zijn de kosten van de aanschaf aanzienlijk lager en geeft u een asieldier een thuis. Op www.ikzoekbaas.nl kunt u de dieren zien die op zoek zijn naar een baasje.


Heb ik geld voor een knaagdier?

Omdat we het hier over een grote groep dieren hebben is het lastig om een schatting van de kosten te geven. De aanschafprijs varieert, als we naar een cavia kijken dan ligt deze tussen de 10 en 50 euro, afhankelijk van het ras. Een hamster is over het algemeen weer goedkoper in de aanschaf. Daarnaast komen er éénmalige aanschafkosten bij van een hok, ren, speelgoed, eetbakje en drinkfles en los daarvan de terugkerende kosten van hooi, stro, zaagsel en voeding.  

Advies van de beste dierenarts uit Hoogezand

Uiteraard kunt u altijd contact opnemen met Dierenkliniek Hoogezand uit Hoogezand voor advies. U kunt ons bellen via 0598 397162 of hieronder een afspraak maken.

Maak nu een afspraak bij Dierenkliniek Hoogezand

Heeft u vragen of heeft uw huisdier klachten? Wilt u meer informatie over bijvoorbeeld een bepaalde ziekte? Neem dan gerust telefonisch contact op met Dierenkliniek Hoogezand op telefoonnummer 0598 397162.


Maak afspraak